Wat is een notaris?

Wanneer we over een notaris praten dan denkt men al snel aan iemand die iets op papier kan zetten. Echter is een notaris veel meer dan dit. Wanneer je kijkt naar de wetten in ons land, komt het woord ‘notaris’ in meer dan vijftig van deze wetten voor. Een notaris is dus erg belangrijk in onze samenleving, maar wat is een notaris nou precies?

Wat is een notaris?

De definitie van een notaris is als volgt: een notaris is een, door de koning benoemde, ambtenaar die een bepaald aantal wettelijke bevoegdheden heeft. De meest bekende bevoegdheid is het opstellen van een notariële akte. Echter heeft een notaris ook een rol bij het veilen van een woning of bij een trekking van een loterij.

Notaris worden

Een notaris ben je pas als je tot notaris wordt benoemd door de koning. Echter moet je hiervoor aan veel eisen voldoen. Om te beginnen zal je de opleiding notarieel recht moeten volgen. Vervolgens moet je nog een beroepsopleiding van drie jaar volgen en ten slotte zul je minstens zes jaar werkervaring moeten hebben. Wanneer je aan deze eisen voldoet, zal worden bepaald of je persoonlijk geschikt bent om een notaris te worden.

Notaris nodig?

Het kan zo zijn dat jij een notaris nodig hebt om een akte op te stellen of voor een andere reden. Het is dan noodzakelijk om een notaris te vinden die goed bij je past. Bij de goedkoopste notaris kan je alle verschillende notariskantoren in jouw regio met elkaar vergelijken. Zo vind je dus snel wie de goedkoopste notaris in Den Haag is en weet je zeker dat je niet te veel zal betalen in de toekomst.