Vast en zeker: Franchisenemer worden

Wil je franchisenemer worden? Dan kun je rekenen op zekerheid. Omdat je als zelfstandig ondernemer aan het werk gaat in je eigen bedrijf, maar onder een franchise, kun je je maandelijkse winst tellen. Algehele vrijheid in je bedrijfsvoering heb je echter niet. Wat zijn de voor- en nadelen van het werken onder een al bestaande handelsnaam? 

Franchisenemer worden

Werken onder een franchisegever wil zeggen dat je je geen zorgen hoeft te maken over naamsbekendheid. Je werkt onder een gevestigd bedrijf dus klanten zullen vanaf de start bij je binnenlopen. Dit betekent ook dat je deze reputatie of ‘goodwill’ aanvankelijk dient over te kopen in de vorm van een entreefee. De hoogte daarvan hangt af van de grootte van het bedrijf. Een franchisegever zal je gedurende je ondernemerschap helpen met alle facetten van het ondernemen, waar weer tegenover staat dat je rekening dient te houden met de wensen van het concern. Je zal ook per periode een deel van je omzet moeten afdragen: de franchisefee.  

Een waardevolle overweging
Als je als ondernemer zekerheid wilt vanaf het begin van je carrière, dan is franchisenemer worden iets voor jou. Vooral in een markt met veel concurrentie, zul je zelfs als starter kunnen rekenen op een goede omzet. Daar komt wel een grote investering bij kijken en doordat je niet volledig onafhankelijk bent in je bedrijfsvoering zul je je in zekere zin moeten aanpassen. Aan de andere kant: jouw onderneming is instapklaar. Het overwegen waard dus.