Van je passie je beroep maken: start je eigen zaak

Waar gaat jouw hart sneller van kloppen? Weet je alles van speelgoed, of juist van boeken? Ben je een echte expert op het gebied van koffie of thee, of hebben bloemen en planten juist je interesse? Wie echt geluk heeft, kan van zijn passie zijn beroep maken. Of geluk… is het niet gewoon een kwestie van doen?

Van je hobby je beroep maken

Voor velen klinkt het als muziek in de oren: van hun hobby hun beroep maken. Hoe heerlijk is het, om dag in dag uit bezig te zijn met wat je het liefste doet, en hier nog voor betaald te krijgen ook. Veel beter kan het niet worden, toch?

Voor een deel klopt dat. Er zijn echter ook mensen die de stap niet zetten, of hem wel gezet hebben en daar juist spijt van hebben gekregen. Van je hobby je beroep maken, betekent in veel gevallen namelijk dat je opeens je hobby kwijtraakt. Opeens is het lezen van de nieuwste boeken niet meer iets dat je doet ter ontspanning, maar iets dat moet, voor de zaak. Waar je nieuwe koffie of thee ontdekken eerst een leuke verrassing vond waar je de hele dag blij van kon zijn, is het nu opeens een must geworden, want het is je werk. Bedenk je goed of je dat wilt voor je eraan begint. Voor heel veel mensen geldt dat zij hun werk als een hobby beschouwen en er enorm veel plezier aan blijven houden. Voor anderen geldt echter dat hun hobby opeens hun werk is geworden, en ze er een stuk minder plezier in hebben gekregen.

Ondernemer worden, hoe doe je dat

Je kan alles van een bepaald onderwerp afweten, maar dat maakt je nog geen ondernemer. Je kan alle boeken die je maar kunt bedenken hebben gelezen, maar dat zorgt er nog niet voor dat je weet hoe je een boekenwinkel moet runnen. Hoe je boeken moet verkopen, mensen enthousiast moet maken voor een titel, ja, dat weet je waarschijnlijk wel. Maar al die andere dingen die met ondernemer zijn te maken hebben, daar weet je nauwelijks iets vanaf. Is het dan eigenlijk wel haalbaar om een eigen zaak te starten?

Jazeker. Ten eerste kun je alles dat je nog niet weet natuurlijk leren, dus daarop afhaken is niet nodig. Daarnaast kun je ook franchisenemer worden binnen een bestaande formule. Je bent dan nog steeds op en top ondernemer, maar hebt wel een hoofdkantoor achter je staan dat een deel van het werk uit handen neemt. Er wordt regelmatig een franchisenemer gezocht, bijvoorbeeld om een eigen koffietent of boekenwinkel te starten. Een ideale gelegenheid om je passie om te zetten in je werk.