Uw bedrijf verkopen: waar moet u aan denken?

Als u het besluit het genomen dat het tijd is om uw bedrijf te verkopen, komt er nogal wat op u af. Wat is de juiste prijs? Wie is de juiste koper? Wat is het juiste moment? Allemaal zaken om rekening mee te houden.

De waarde van uw bedrijf bepalen

De waarde van uw bedrijf is afhankelijk van uw branche, locatie en de markt. Er zijn echter een aantal basisvragen die alle bedrijven zichzelf moeten stellen. Wat is uw omzet? Hoeveel daarvan is winst? Hoe stabiel is de groei? Hoe efficiënt zijn de systemen die u heeft? Waarop vertrouwt uw bedrijf (of op wie)? Hoe gaat het met u in verhouding tot uw concurrentie? Hoe ziet de markt er in de nabije toekomst uit? Wat zijn de risico’s? Het beantwoorden van deze vragen is essentieel bij het evalueren van uw bedrijf en zal een impact hebben op het bedrag waarvoor u het kunt verkopen.

Timing is alles

Afhankelijk van de omstandigheden die tot de verkoop leiden, kunt u de luxe hebben om de verkoop van uw bedrijf goed te timen. Als u dat doet, verkoopt u uw bedrijf op een moment dat de winstgevendheid al een tijdje een stabiele stijging laat zien.

Uw boeken opschonen

Iedereen potentiële koper van uw bedrijf zal geïnteresseerd zijn in de financiële administratie. Zorg ervoor dat ze georganiseerd en opgeruimd zijn. Uw belastingen moeten geregeld zijn en uw kredietgeschiedenis moet er goed uitzien. Als u leningen of schulden heeft, zorg er dan voor dat deze zoveel mogelijk zijn afbetaalt.

Denk vooruit

Stelt u zich eens voor dat u uw bedrijf wilt blijven laten groeien. Wat is uw plan voor de toekomst? In welke richting ziet u uw bedrijf gaan? Bereidt u zich voor op veranderingen in de markt? Bent u van plan om een nieuw product te lanceren of een nieuwe dienst aan te bieden? Hoe gaat u dat plan uitvoeren? Hoeveel zal uw winst stijgen als gevolg hiervan? Dit zijn vragen waar potentiële kopers een antwoord op willen hebben. Toon een solide groeiplan aan dat ze kunnen volgen. Een ervaren bedrijfsadviseur kan u en uw bedrijf hierbij helpen.