Taxichauffeur worden, wat komt daar bij kijken?

Taxipas

Al sinds dat ik als kind voor de eerste keer in een taxi zat, wilde ik later taxichauffeur worden. Inmiddels heb ik mijn rijbewijs al een tijdje en wil ik dat nog steeds. Ik hou van autorijden en contact met mensen. Het beroep van taxichauffeur combineert deze twee aspecten.

taxichauffeur worden

Taxichauffeur worden? Haal je taxipas!

Ik wilde dus taxichauffeur worden. Maar hoe doe je dat? Wat heb je daarvoor nodig? Ik had natuurlijk al een tijdje mijn rijbewijs B maar was dat voldoende? Onderzoek leerde me dat je als taxichauffeur in het bezit moet zijn van de zogenaamde taxipas. Om je taxidiploma te halen moet je het taxi vakbekwaamheid examen theorie en praktijk doen. Voordat je op kunt moet je naast je rijbewijs B ook in het bezit zijn van een medische verklaring en een verklaring omtrent gedrag. Daarnaast moet je al een IVW chauffeursnummer hebben.

Taxi

Volg een cursus om je taxidiploma te halen

Taxichauffeur worden gaat dus niet zomaar. Je moet daar wel wat voor doen. Je kunt bij veel rijscholen ook een cursus volgen om zo goed voorbereid het examen te doen. Een lespakket bestaat bijvoorbeeld uit 4 uur theorie, 8 uur praktijk, het lesmateriaal en tvp en tvt examen. Het examen wordt net als voor andere rijbewijzen afgenomen door het CBR. Vorig jaar heb ik mijn taxipas gehaald en inmiddels ben ik al weer een tijdje werkzaam als taxichauffeur. Ik geniet nog steeds enorm van het werk. Geen enkele rit is het zelfde. Soms breng ik iemand in alle vroegte naar Schiphol en andere keer zorg ik dat feestgangers die te diep in het glaasje hebben gekeken veilig thuis komen en een volgende keer rijd ik gestrande treinpassagiers naar hun bestemming. Elke rit is anders, elke klant is anders. Hierdoor is er veel afwisseling en als je zelf flexibel bent, heb je ook heel veel vrijheid.