Lastig om werk te vinden? Zoek ook eens buiten je regio

Net afgestudeerd en op zoek naar een baan? Of ben je je huidige baan zat, en ben je dringend toe aan een nieuwe uitdaging. Het kan natuurlijk ook nog gebeuren dat je noodgedwongen op zoek moet naar iets nieuws, doordat je contract niet wordt verlengd of omdat er sprake is van een reorganisatie of een faillissement. Er kunnen kortom tal van redenen zijn waarom je op zoek gaat naar een nieuwe baan. En helaas blijkt dat dan ook nog eens niet altijd even makkelijk te gaan.

Waar vind je het?

Ben je op zoek naar een nieuwe baan, dan probeer je natuurlijk van alles. Je laat aan iedereen in je netwerk weten dat je op zoek bent, en wat voor soort baan je graag zou willen. Je houdt de vacatures bij op verschillende websites, en stuurt er misschien zelfs wat open sollicitaties uit naar bedrijven waar je graag zou willen werken. Zij kunnen maar beter van je bestaan afweten, toch? 

Helaas kan het, zelfs als je er alles aan doet, lastig zijn om iets te vinden. Zeker de perfecte baan, het werk wat je heel je leven wilt blijven doen, bij het bedrijf waar je maar wat graag zou willen werken, is lang niet altijd direct beschikbaar op het moment dat jij het nodig hebt. Soms moet je zelfs je doelen en je wensen bijstellen, en op zoek gaan naar een baan die misschien niet perfect maar wel ‘leuk genoeg’ is om een tijdje te doen. Iedere baan levert je tenslotte weer werkervaring op, en brengt je een stapje verder op weg naar je droombaan, moet je maar denken.


Hoe ver wil je reizen?

Veel mensen zijn geneigd om vooral binnen hun eigen regio te zoeken naar werk. Logisch, lekker dichtbij, maar soms werkt dit ook belemmerend. Want als die droombaan zich nu aan de andere kant van het land bevindt, kan het soms toch beter zijn om de reisafstand of een verhuizing voor lief te nemen.

Voor een tijdelijke baan, eentje die niet per se je droombaan is, is het logisch om vooral in de eigen omgeving te zoeken. Daar ga je niet voor verhuizen. Maar ben je op zoek naar je droombaan, of naar werk dat vooral in een specifiek deel van het land te vinden is, moet je misschien toch eens nadenken over het verbreden van je zoekgebied. Kun je in je eigen omgeving niks vinden, kijk dan eens naar vacatures in Zwolle, om maar eens wat te noemen, of Zeeland of Groningen. Grote kans dat daar heel ander soort werk wordt aangeboden dan je tot nu toe bent tegengekomen. Woon je juist in Zwolle, en is je standaard zoekterm vacatures Zwolle, dan kan het natuurlijk ook geen kwaad om eens verder te kijken. Als je op zoek bent naar de baan van je dromen, zal je tenslotte soms je dromen een heel klein beetje aan moeten passen.