Is lenen voor mij?

Geld lenen lijkt over de hele wereld een alledaagse zaak, maar veel mensen zijn er bang voor, omdat de consequenties vrij zwaar kunnen zijn. Daarom is het goed om na te denken voordat je een lening wilt nemen. In dit artikel bespreken we de basis concepten van het lenen van geld en vertellen we je wat wordt gebruikt tijdens het berekenen van je lening. Maar allereerst vertellen we kort wat het belangrijkste is van lenen, want geld lenen kost geld!

Je lening terugbetalen met rente

Wanneer je je lening wilt gaan terug betalen betaal je hier ook rente overheen. Dit is een percentage dat over het geleende bedrag gaat. Heb je bijvoorbeeld drieduizend euro geleend en is je rente 10 procent. Dan betaal je in totaal 3300 euro terug. Een makkelijk rekensommetje voor sommige. Maar de rente ligt aan het soort lening dat je neemt.

Wat kan je lenen?

Als je wilt gaan lenen dan ligt het maximale leenbedrag aan een aantal factoren. Deze factoren zijn de som van je lening berekenen. Een leraar met een salaris van 3000 verdient euro zal minder kunnen lenen dan een tandarts die 5000 euro per maand verdient. Ook zal iemand die veel schulden heeft minder kunnen lenen dan iemand die geen schulden heeft. Heb je bijvoorbeeld al een lening? Dan is het maximale dat je kan lenen lager. Daarnaast kan ook je ontroerend goed meegenomen worden in je lening berekening.  Zonder onroerend goed zal je lening lager zijn.

Er zijn verschillende soorten leningen, een persoonlijke lening en een krediet, maar daarnaast is rood staan ook een soort lening. Elke lening heeft een andere soort rente. Bij een persoonlijke lening zit bijvoorbeeld een vast rentetarief. Dit betekent dat je voor ander leningen vaak de marktrente betaald. De marktrente kan elke maand variëren, waardoor je ineens veel meer kan gaan betalen dan voorgaande maanden.