Investeren in de diensten van een accountant

Er zijn ondernemers die het gebruik maken van de diensten van een accountant zien als een kostenpost. Zij zijn van mening dat ze beter af zijn als ze de bedrijfsadministratie zelf bijhouden. Andere ondernemers maken juist wel de keuze om te investeren in de diensten van een accountant. Er zijn immers veel voordelen hiervan te benoemen. Een accountant kan een ondernemer immers op diverse manieren ontzorgen en op een indirecte manier een bijdrage leveren aan betere bedrijfsresultaten.

Besparen op administratiekosten, een verkeerde bezuiniging

Veel ondernemers denken geld te besparen door de bedrijfsadministratie volledig in eigen beheer te houden en dit niet aan een externe partij over te laten. Uit de praktijk blijkt vaak dat deze besparing op administratiekosten een verkeerde bezuiniging is. Het bijhouden van de boekhouding kost tijd. De ondernemer moet hiervoor uit het bedrijfsproces stappen. In veel gevallen blijkt dit nogal lastig te zijn en wordt de administratie ”er even bij gedaan”. Het probleem is in dat geval dat er snel fouten in de boekhouding sluipen en dat het overzicht wordt verloren. Hierdoor kunnen eventuele investeringskansen gemist worden en kost het vaak meer tijd en geld om de administratie op orde te krijgen. 

Naast het bovenstaande is het goed om te realiseren dat het bijhouden van de bedrijfsadministratie ook specifieke kennis op dit gebied vraagt. De Belastingdienst stelt specifieke eisen aan de financiële huishouding van bedrijven en deze voorwaarden zijn sterk aan verandering onderhevig. Het is voor de gemiddelde ondernemer niet of nauwelijks bij te houden wat de meest actuele eisen zijn. De Fiscus is echter onverbiddelijk als er niet aan deze eisen gehouden wordt.     

Accountant letterlijk van toegevoegde waarde voor ondernemers

Hoewel een accountant uiteraard een factuur zal sturen aan het eind van de maand, kan dit meer gezien worden als investering in plaats van als een kostenpost. Een accountant zal immers op diverse manieren letterlijk van toegevoegde waarde zijn voor ondernemers. Deze specialist kan onder andere de dagelijkse financiële administratie bijhouden en zorgen dat de ondernemer zelf hier op ieder gewenst moment het overzicht in heeft. Daarnaast kan een accountant onder andere zorgen voor een correcte uitvoer van belastingaangiftes, salarisadministratie en het maken van jaaropgaves. Door te investeren in de diensten van een accountant heeft een ondernemer volledig zijn of haar handen vrij om het bedrijf te runnen. 

Waarom het een goede keuze is om gebruik te maken van regionale accountants

Als de beslissing genomen is om gebruik te maken van de diensten van een financieel specialist is het zeker een goede keuze om gebruik te maken van de diensten van regionale accountants. In veel gevallen kan een persoonlijke band worden opgebouwd met deze financieel specialisten en kan bijvoorbeeld een accountant uit Breukelen fungeren als vaste relatiemanager. Door de regionale betrokkenheid ziet deze persoon als geen ander de kansen voor je bedrijf. Alleen dat al is een investering in de diensten van een accountant waard.