Hoe ik staand ben gaan werken

zit sta bureau kopen

´Ga eens wat vaker staan tijdens het werken´ Het is zo’n tekst die eens in de zoveel tijd uit een nieuwsbericht naar voren komt. Toch blijkt uit steeds meer onderzoeken dat staan aan een bureau, of het gebruik maken van een zit sta bureau, aanzienlijke voordelen heeft voor zowel je gezondheid als je productiviteit. Zo blijkt uit een onderzoek van het VU Medisch Centrum West dat je een lagere kans hebt op een vroegtijdig overlijden wanneer je zeker twee uur per dag staat. Maar: is het te doen? Om mijn eigen gezondheid te verbeteren besloot ik het staand werken een week lang de kans te geven.

Een fittere dertiger worden

Ik had nooit gedacht dat zitten zo’n standaard voor mij zou zijn. Ik voel mij immers een fitte en gezonde dertiger. Toch begon ik tijdens het staand werken steeds meer te denken aan hoe vaak ik vroeger wel niet zou zitten. Ik betrapte mijzelf ook dat ik na elke kleine taak (een mailtje beantwoorden, een tekstje schrijven) meteen weer wilde gaan zitten. Om te kunnen blijven staan, was het dus van belang dat er geen zitplekken meer in de buurt zouden zijn! Ik haalde de twee stoelen weg uit mijn kantoortje, en plaatste mijn laptop bovenop de borreltafel. Zo zou het wel moeten werken!

Productiever en gezonder door het staan

Na twee weken als staande arbeider kan ik wel zeggen dat ik de verschillen merk. Ten eerste ben ik productiever geworden. Taken zijn eerder af, ik ben meer geconcentreerd op hetgeen ik aan het doen ben. Ook zijn vergaderingen en pauzes korter: wanneer mijn collega Tom mijn kantoor binnenkomt drinken we staand een kop koffie, de nazit is een stuk korter geworden. Vergaderingen duren ook korter. Of ik er ook gezonder op ben geworden? Dat durf ik eigenlijk niet zo één, twee, drie te zeggen. Ik had nergens last van en ik heb nog steeds nergens last van. De borreltafel is een in hoogte verstelbaar bureau geworden.