Eetkamertafels kopen, waar moet je op letten?

Je gaat het interieur eens grondig aanpakken. Een nieuwe vloer, nieuw behangetje of een likje verf en dan natuurlijk ook nieuwe meubels. Want de meubels die je nu hebt passen niet meer het interieur. Daaronder de eettafel. Dus je gaat op zoek naar mooi eetkamertafels die in je nieuwe interieur zouden passen en dan kom je tot de ontdekking dat er enorm veel keuze is. Daarom geven wij in onze blog handige tips en trucs over waar je op kunt letten als je een nieuwe tafel uitzoekt.

Verschillende afmetingen van eetkamertafels

Grote en kleine tafels en eetkamertafels met een tussenmaat. Alleen al qua afmetingen heb je een zee aan keuze en dat maakt de zoektocht er niet makkelijker op. Toch zijn er aantal spelregels die je kunt onthouden. Zo kun je bijvoorbeeld het beste kiezen voor een grote tafel als je daar de ruimte voor hebt. Want een kleine tafel in een grote kamer is ook geen gezicht. Heb je veel gasten over de vloer, maar niet de ruimte om een groter exemplaar neer te zetten? Geen probleem! Kies dan voor een tafel met een uitschuifbaar bovenblad. Heb je geen ruimte en ook geen grote eettafel nodig? Kies dan voor een mooie tussenmaat of een kleine eettafel. 

Rechthoekige, ronde, ovale of vierkante eettafel?

De afmeting is één ding, maar ook de vorm speelt een belangrijke rol in de keuzes die je kunt maken. Hier speelt niet alleen de persoonlijke smaak een belangrijke rol, maar ook de ruimte die je hebt. Zo zijn ronde en ovale eettafels geschikt voor kleinere ruimtes terwijl een rechthoekige tafel weer een betere keuze is als je meer ruimte hebt en ook meer blad nodig hebt. Voor bijvoorbeeld meer zitplaatsen voor meerdere gasten of als je de tafel ook gebruikt om te hobbyen of te werken. De vierkante eettafel is praktisch en ook niet heel groot. Dus deze kun je ook prima kwijt in een wat kleinere ruimte. Terwijl zeshoekige eetkamertafels weer voor een mooi en speels effect zorgen.

Tomasso Tables – Dé specialist in Tafels & Stoelen

Het design van eetkamertafels

Het formaat en de vorm is één ding, maar ook het design speelt natuurlijk een belangrijke rol in voor welke tafel je kiest. Je zult zien dat er enorm veel designs zijn en dat heeft er ook mee te maken dat tafels van verschillende materialen worden gemaakt. Kunststof, verschillende hout- en metaalsoorten en glas zijn materialen die worden gebruikt. Natuurlijk speelt persoonlijke smaak een rol in de keuzes die je maakt, maar je moet ook rekening houden met de thuissituatie. Zo is bijvoorbeeld een tafel met een glazen blad minder geschikt als je kinderen hebt rondlopen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Daarnaast heb je ook nog veel keuze uit verschillende soorten poten. De traditionele T-poot is nog altijd de populairste keuze, maar je kunt ook kiezen voor een Matrixpoot, X-poot of O-poot.

Tip! Koop een tafel bij een specialist

Eetkamertafels heb je in verschillende soorten, maten, kleuren en prijsklassen en er zijn genoeg winkels waar je tafels kunt kopen en bestellen. Kies altijd voor een specialist, want dan weet je zeker dat je een kwalitatief goede tafel krijgt die ook jarenlang meegaat. Deze tafels zijn iets prijziger, maar als je de berekening maakt over het aantal jaren dat je met de tafel doet zul je zien dat het zelfs voordeliger is dan wanneer je een goedkope en kwalitatief mindere tafel koopt.