Wat houdt een evacuatieplan in?

Je hebt een bedrijfspand staan waar veel medewerkers aan het werk zijn en waar je gasten kunt ontvangen. Opeens breekt er een noodsituatie uit, er ontstaat een brand of er komen door een lek in de machines giftige stoffen vrij. In dit soort situaties is er één ding belangrijk: iedereen zo snel mogelijk het gebouw doen verlaten om de veiligheid te kunnen waarborgen. Maar als je een groot pand hebt, hoe zorg je er dan voor dat dit veilig en snel gebeurt, zonder extra gevaarlijke situaties? Hiervoor bestaat het evacuatieplan, waarin precies staat vermeld wat je moet doen en hoe dit gedaan moet worden om het gebouw in het geval van calamiteiten te ontruimen. Dit evacuatieplan kun je eenvoudig door G4S laten opzetten, welke ook echt is aangepast aan jouw pand. 

Wat staat er in een evacuatieplan?

In het evacuatieplan staan de procedures van wie wat moet doen in het geval van een ontruiming en hoe dit gedaan moet worden. Het is ook sinds 2014 wettelijk verplicht dat je evacuatieplan hangt op elke etage van je pand, waarvan je op de begane grond deze bij de ingang hangt. Een ontruimingsplattegrond is vaak ook voldoende ter vervanging op de etages.

Het evacuatieplan stel je samen met een expert van G4S op. Deze expert kijkt naar alle mogelijke gevaren die er op kunnen spelen in je pand en brengt deze in kaart. Risico’s die van tevoren verholpen kunnen worden moeten eerst aangepakt worden. Op basis hiervan wordt bekeken wat de beste route is om het gebouw zo spoedig mogelijk te kunnen verlaten. Daarnaast staat hierin vermeld wie welke taak heeft tijdens een calamiteit, zodat de BHV weet wat ze moeten doen. Er wordt aangegeven wie er verantwoordelijk is en aan welke certificaten deze helpende collega’s moeten bezitten. Als laatste is ook in het evacuatieplan aangegeven waar de eerste interventiemiddelen liggen, zodat je hier wanneer je deze nodig hebt direct naar kan pakken. In het geval van nood telt elke seconde, daarom is het belangrijk dat je evacuatieplan altijd up-to-date en toegankelijk voor iedereen is in je gebouw blijft.